Over het boek

Leading Digital stelt dat de huidige adoptie van digitale technologieën, zoals mobility, social media en cloud computing het begin inluiden van veel grotere veranderingen. De auteurs, hoog aangeschreven experts op het gebied van digitale transformaties, zijn van mening dat de digitale veranderingen tot nu toe vooral gericht zijn geweest op high-tech en mediabedrijven. Maar ruim 94% van de bedrijven moet hier nog mee beginnen. Dit boek laat zien hoe ze dit kunnen realiseren.

George Westerman (MIT), Didier Bonnet (Capgemini Consulting) and Andrew McAfee (MIT) geven aan dat er voor deze bedrijven mogelijkheden zijn om te leren van organisaties die hen voor zijn gegaan. Op basis van onderzoek onder ruim 400 internationale topbedrijven in elk marktsegment, leggen de auteurs uit hoe deze organisaties hun digitale transformatie hebben doorgevoerd om strategisch concurrentievoordeel te behalen. U leest hoe deze digitale leiders hun bedrijven hebben getransformeerd door slimme en rigoureuze investeringen en door effectief leiderschap gedurende het veranderingsproces.

Digitale volwassenheid is van belang voor elke markt


Digitale volwassenheid kent twee afzonderlijke dimensies die tegelijk ook gerelateerd zijn aan elkaar. De eerste, digitale capaciteiten, gaat over investeringen in technologiegedreven initiatieven om de manier, waarop een bedrijf opereert, te veranderen. Ondernemingen die zich ontwikkelen op de tweede dimensie, leiderschapscapaciteiten, creëren de juiste omstandigheden om de digitale transformatie in de hele organisatie door te voeren. Leiderschapscapaciteiten omvatten o.a. een duidelijke visie om een nieuwe toekomst vorm te geven, governance en betrokkenheid om de organisatie de juiste kant op te sturen en een goede verbinding tussen IT en de business om veranderingen door te kunnen voeren op technologische grondslag.

Verschillen per markt

Digitale transformatie vindt in de ene sector sneller plaats dan in de andere. Bedrijven in de reis- en muziekindustrie werden bijvoorbeeld al vroeg geconfronteerd met bedreigingen door digitale concurrenten. Zij hebben daarom al een ingrijpende verandering ondergaan. Toch staan er nog meer uitdagingen voor hun deur.

Bedrijven in de financiële sector en retail zijn aanzienlijk getransformeerd door de e-commerce rond 2000 en starten nu met innovaties in bijvoorbeeld social media, mobility en analytics. Andere markten moeten nog geraakt worden door snel veranderende technologieën.

De vier niveaus van digitale volwassenheid

‘Digital masters’ excelleren op zowel de digitale als de leiderschapsdimensie. ‘Beginners’ staan nog maar aan het begin van de opbouw van digitale capaciteiten. Ze lopen ook achter op hun concurrenten waar het gaat om uiteenlopende financiële prestatie-indicatoren. ‘Fashionistas wachten niet af en kopen alle nieuwe digitale gadgets. Maar omdat ze niet beschikken over sterke digitale leiderschapscapaciteiten en governance, verspillen ze veel geld. Of ze ontdekken dat ze een stap terug moeten zetten, zodat ze hun vaardigheden kunnen uitbreiden en verspreiden.

Hoewel de ‘Conservatives’ beschikken over digitale leidinggevende capaciteiten, staat een te grote voorzichtigheid de opbouw van digitale capaciteiten in de weg. Deze voorzichtigheid kan in sommige gevallen nuttig zijn, maar ook een valkuil, waardoor teveel focus wordt gelegd op controle en regelgeving, in plaats van op het maken van voortgang. Door deze fixatie op controle en zekerheid vinden de ‘Conservatives’ het lastig om het topmanagement – en de rest van de organisatie - te mobiliseren en de grotere meerwaarde van digitale transformatie te laten zien.

‘Digital masters’ hebben de uitdagingen al overwonnen waar hun concurrenten nog voor staan. Zij weten hoe en waarin ze moeten investeren en hun leiders zijn gedreven om de organisatie te leiden naar de digitale toekomst. Ze maken al dankbaar gebruik van hun digitale voorsprong om een superieure, concurrerende positie in te nemen binnen hun marktsegment.

 

Ontdenk de digitale volwassenheid van uw organisatie.
Doe de Leading Digital quiz

 

 

 

Over de auteurs


George Westerman is als onderzoekswetenschapper verbonden aan het MIT Sloan Center for Digital Business. Didier Bonnet is Senior Vice President bij Capgemini Consulting. Andrew McAfee is Principal onderzoekswetenschapper bij het MIT Sloan Center for Digital Business.


George Westerman
Didier Bonnet
Andrew McAfee

Bestel nu Leading Digital


Turning Technology into Business Transformation
Door George Westerman, Didier Bonnet en Andrew McAfee
Beschikbaar vanaf 15 oktober 2014
Pre-order via Capgemini Consulting en profiteer van een aantrekkelijke korting.

Het boek en E-boek zijn wereldwijd verkrijgbaar bij lokale boekhandels.

Boeken kunnen in grote aantallen worden besteld - met korting - voor gebruik in cursussen, salescampagnes of als relatiegeschenk. Heeft u hiervoor belangstelling, neem dan contact op met
Anahid Basmajian

http://www.leadingdigitalbook.com/


Wordt een ‘Digital Master’ en transformeer uw organisatie

Expert Connect Neem contact met ons op